SCA

Hvad i alverden er SCA?

Specialty Coffee Association

SCA står for Specialty Coffee Association og er en internationel nonprofit organisation indenfor specialkaffe. Organisationen forsøger blandt andet at fremme bæredygtighed og sikre at alle led i produktionen bliver behandlet fair. I samarbejde med tusindvis af professionelle indenfor kaffeverden forsøger organisationen også at forbedre kaffe og viden om dette vidunderlige frø via research, undervisning og  events.

Ja, du bed nok mærke i det, men kaffe er faktisk i virkeligheden frø og ikke bønner.


SCA-Score

Kaffe bedømt af the Specialty Coffee Association får en score. Bedømmelsen foregår via. cupping (læs mere om cupping under billedet). Kaffe med en SCA-score mellem 65-80 anvendes typisk til instantkaffe og kaffe som man finder i supermarkeder. Kaffe med en SCA-score på 80 eller højere kaldes specialkaffe og anvendes bl.a. på caféer. Kaffen bedømmes udfra strikte kriterier og det er kun personer med højeste faglighed og erfaring som får lov at score kaffe. Personerne skal igennem et program hvor de bliver testet for at sikre at de er kvalificeret til opgaven. Der er omkring 4000 i verden som er godkendte til dette. 

Jo højere score en kaffe har, desto bedre kvalitet har kaffen. Derfor nævner jeg scoren, da jeg ønsker at være åben omkring den kaffe jeg sælger. SCA-score er kun gældende for "Single Origin kaffe", altså bønner fra samme område og ikke blandingskaffe.

Cupping

Cupping er en teknik til at smage kaffe hvor der er så få variabler som muligt, altså en så simpel måde at brygge kaffe på som muligt. Dermed er det kaffen som er variablen og ikke bryggeteknikken.


Hver kaffe kværnes/males fint og kommes i en kop. Når man er klar til at smage hældes varmt vand i kaffen og man laden koppen stå i ca. 4 minutter. Efter de 4 minutter er gået fjernes det øverste lag kaffe og den mørke drik er nu klar til at blive smagt.


Jeg anbefaler 60 gram kaffe pr. liter vand til denne bryggemetode, så hvor meget kaffe der skal bruges afhænger af hvor stor kop der anvendes.


Teknikken er som sagt ekstrem simpel hvilket gør det nemt at smage mange forskellige kaffebønner på én gang. Det er langt nemmere at bedømme noget indenfor smag hvis du har noget at bedømme det op imod. Derfor kan det være en god idé at bedømme kaffe med en referencekaffe.


Prøv f.eks. at holde din ynglingskaffe op imod en kaffe du ikke har smagt før. Måske findes der noget bedre derude? Det er nemt at gøre derhjemme, så jeg vil anbefale at du prøver. Rigtig god fornøjelse.

unsplash